Competa - Malaga, Costa del Sol

Bjergbyen Cómpeta, absolut den smukkeste by i Axarquia regionen, er beliggende i 636 meters højde over havet ved foden af Sierra Almijara bjergkæden. Competa ligger ca. 18 km. fra kysten - Algarrobo Costa - hvorfor den nemmeste vej er via Algarrobo og Sayalonga. Man kan også køre over Torrox fra kysten. Området i- og omkring Competa er meget frugtbart, og der dyrkes mange tropiske frugter, blandt andet dyrkes den velkendte vin ’Vino de Cómpeta’ på de nærliggende vinmarker.

Boliger i Axarquía, Costa del Sol, Øst for Malaga - så klik her >>

Competa - Costa del Sol

Flere billeder fra Competa - så klik her >> 

Cómpeta - på Sol- og vinruten - er beliggende i 635 meters højde over havet ved foden af Sierra Almijara bjergkæden. Competa ligger ca. 20 kilometer fra kysten - Algarrobo Costa - hvorfor den nemmeste vej er via Algarrobo og Sayalonga. Fra Competa kan man også køre over Torrox fra kysten. Competas navn er er af romersk oprindelse, Compita-Orum, som betyder "Mødested ved en korsvej". Som alle arabiske byer er Competas gader smalle og stejle, husene er hvide med små patios (haver) bagtil.

I begyndelsen af det XIV århundrede er Cómpeta ikke nævnt blandt de byer, som hørte under Vélez-Málagas jurisdiktion. Først i år 1457 er Competa omtalt under Vélez' administration, hvorfor man kan formode, at Competa er grundlagt i det år, og at der tidligere kun har været tale om en mindre bebyggelse af bøndergårde i Competa.

Bykærnen i Competa, som i folkemunde kaldes "La Cornisa del Mediterráneo" ligger på Sierra de Almijaras skråning. Derfor er gaderne i Competa meget stejle, ofte er der indsat trappeopbygning. Dette forhindrer bilkørsel de fleste steder i Competa. Det tilrådes at bevæge sig rundt i Competa til fods. Man må fremhæve gaderne Barranco Grana, som har fået regional præmie for forskønnelse, og Calle San Sebastián, som fører til Plaza de Almijara, hvor Competas rådhus og kirken La Encarnación ligger.

Parroquia Nuestra Señora de La Asunción er Competas mest betydningsfulde bygning. Den ligger på Plaza de Pantaleón Romero. Kirken er opdelt i tre skibe. Taget holdes oppe af ottekantede søjler. Man bemærker vægmalerierne, som er udført af maleren Francisco Hernández fra Comares i 1972. Endvidere tårnet, som er opført i neomudéjar-stil med flotte buedekorationer og flisebelægning omkring klokkerne.

Cómpeta er den by i det indre af la Axarquía, som har påkaldt sig størst turistinteresse. Den har været pioner for de indre byer m.h.t. at tiltrække fastboende udlændinge. Den er kendt for at tage godt mod fremmede, som føler sig tiltrukket af den spektakulære beliggenhed, den charmerende bykærne og det pragtfulde landskab.

Befolkningen i Cómpeta har i århundreder dyrket landbrug, først og fremmest vindruer, som bruges til rosinfremstilling og den berømte Cómpeta moskatelvin. Vinen har gjort Cómpeta til hovedperson i en af de mest kendte og repræsentative fester i la Axarquía, den såkaldte "Noche del Vino"-fest (Vinnatten).

Beboerne i Cómpeta er venlige, høflige og gæstfri. Derfor har mange familier fra Nordeuropa (her imellem mange danskere) fundet deres andet hjem her.

Cómpeta er en verden for sig. En typisk hvid Axarquía-landsby. Navnet betyder "Mødested ved en Korsvej". Competa ligger for foden af de store Sierra Almijara bjerge. Området omkring Cómpeta nyder godt af de mange bjergbække og naturlige kilder, som udspringer i bjergene. Et særdeles iøjnefaldende eksempel på områdets skønhed finder man ved et besøg i naturreservatet "Casa de la Mina", som dækker et område på mere end 40.000 hektar, og som giver den besøgende mulighed for korte og lange vandreture gennem bjerge og dale, hvor man kan nyde uforglemmelige oplevelser for så vidt angår flora og fauna.

Af legender og traditioner fra Competa:
Den mest betydningsfulde begivenhed under maurernes opstand i la Axarquía (1569) handler om Martín Alcacín (eller Alwasin). Han havde svoret troskab til kongen (den kristne, spanske konge) og kommandanten i Vélez-Málaga, og han var kendt som en retskaffen mand, hvorfor man havde betroet ham forsvaret af Cómpeta og indkrævningen af skatter (fardas) til kronen. I begyndelsen havde han ikke tilsluttet sig oprøret, mens efter de tragiske dødsfald blandt oprørernes ledere, bl.a. Aben Humeya og hans fætter Aben Aboo, og under påvirkning af de flygtede maurere, som ønskede, at han skulle tage del i opstanden, udråbte han sig til konge af bjergområdet Bentomiz. Hans handling tiltrak trosfæller fra alle landsbyerne i Bentomiz-området. Efter adskillige angreb med skiftende held, blev han til sidst besejret i fæstningen "El Peñon de Frigiliana" i 1569. De fleste af borgens forsvarere blev dræbt, og de, der undslap, blev nådesløst forfulgt. Efterfølgende blev samtlige maurere landsforvist, og Cómpeta lå øde hen uden beboere. I kirkebogen kan man læse, at det første kristne ægteskab i Competa fandt sted i 1573. Man ved også, at Competas genbefolkning begyndte i 1570. Den blev befolket med nye indbyggere fra Granada, Córdoba og Sevilla. De ernærede sig ved silkeavl og fremstilling af bihonning.


Boliger i Axarquía, Costa del Sol, Øst for Malaga - så klik her >>

Den Danske Klub på Costa del Sol - så klik her >>

 

Flere billeder fra Competa - så klik her >>
Tilbage

Competa - Malaga, Costa del Sol
Nerja - Malaga, Costa del Sol
Almunecar - Grandada, Costa Tropical
Nyopført bolig på Costa Blanca via VAPF
Luksus boliger på Costa Blanca


Spain property • Tingstedvejen 15 • 3700 Rønne • Telefon +45 28 44 45 40 • E-mail sale@spain-property.com